Dánska pivovarnícka firma Carlsberg kupuje výrobcu nealka Britvic

09.07.2024 Celý región

Kodaň/Londýn 8. júla (TASR) - Dánska pivovarnícka spoločnosť Carlsberg prevezme britského výrobcu nealkoholických nápojov Britvic za viac než 3 miliardy libier. Britvic sa s Carlsbergom dohodol na kontrakte po tom, ako dánska firma svoju pôvodnú ponuku vylepšila. Informovala o tom agentúra Reuters.

Carlsberg oznámil, že za akciu firmy Britvic zaplatí 1315 pencí, pričom suma zahrnuje aj mimoriadnu dividendu v hodnote 25 pencí za akciu. Pôvodnú ponuku v hodnote 1250 pencí za akciu firmy Britvic, ktorú Carlsberg predložil v júni, britská spoločnosť odmietla ako nedostatočnú. Dáni následne ponuku zlepšili a celková hodnota kontraktu dosiahla 3,3 miliardy libier (3,91 miliardy eur).

Carlsberg akvizíciou posilní podiel segmentu nealkoholických nápojov vo svojom portfóliu. V súčasnosti sa výroba nealka podieľa na celkovej produkcii Carlsbergu 16 %. Dánska pivovarnícka spoločnosť tak reaguje na klesajúci dopyt po pive na niektorých trhoch a už dlhšie rozširuje svoje portfólio o nové kategórie nápojov, ako je cider, hard seltzer či koktaily v plechovkách.

S rovnakým cieľom podala dánska spoločnosť ponuku aj na Britvic. Britský výrobca nealkoholických nápojov predáva svoje výrobky okrem britského trhu aj v Írsku, vo Francúzsku, na Blízkom východe, v Brazílii a v ázijských krajinách.

(1 EUR = 0,8441 GBP)
 

Vyberte región

mark